Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Julia Almqvist

Julia Almqvist läser tredje året på systemvetenskapliga programmet (Systemvetenskap: IT, människa, organisation, 180 hp) och är i full gång med att skriva kandidatuppsats.

Vid sidan av sina studier arbetar Julia deltid i Telias kundtjänst och funderar eventuellt att söka jobb sedan på Telia, mer anpassat till utbildningen. Så här berättar hon om vägen genom utbildningen och synen på framtiden som systemvetare:

Vad fick dig att söka systemvetenskap?

På gymnasiet läste jag samhällsvetenskapligt program med inriktning mot IT-ekonomi. Sedan var jag ledig ett år, då jag jobbade och jag var också i London några månader. När jag sedan började plugga var jag helt enkelt intresserad av IT och tyckte att kurserna lät intressant.

Vad tycker du så här långt om utbildningen?

Jag tycker utbildningen är bra och det har varit många kurser under utbildningen som jag tycker har varit intressanta, exempelvis Människa – datorinteraktion eller IT-ledning, styrning och strategi, som handlar om hur man genomför IT-relaterade förändringar, ehandel och egovernment etc. Vidare har vi fått lära oss om olika metoder och tekniker för systemutveckling och att modulera hur någonting bör vara.

Det är väldigt mycket grupparbeten under utbildningen, det tycker jag har varit jättebra. Jag väljer ändå att skriva min kandidatuppsats själv, så jag har någonting som jag gjort själv också. Det är väldigt trevliga miljöer här ute, fint och snyggt och modernt. Något som också fungerar bra är att man kan ha en ganska öppen dialog med lärarna. De bryr sig och det är väldigt positivt, man kan maila dem jämt och fråga. Man hjälper varandra.

Det jag saknar i utbildningen är lite mer valfrihet i valet av kurser. Jag tyckt att det varit roligt att få läsa mer företagsekonomi, alltså inrikta mig mot ekonomi. Vi har inte läst så mycket programmering, men den har inte heller intresserat mig så mycket. Java kommer t.ex. in på lite olika ställen i utbildningen.

Det känns att utbildningen ligger rätt i tiden. Under arbetsmarknadsdagen Gösta i mars i år var det väldigt många företag som sökte IT-kunnigt folk, och framförallt tjejer eftersom kvotering är viktigt. Jag vill jobba med verksamhetsutveckling eller något sådant, det tycker jag är intressant.

Hur har du upplevt att ni är så få tjejer?

I vår klass tror jag vi är ca 45 stycken och vi är 3 tjejer. Från början var vi en tiondel ungefär. Man tror att det är mansdominerat bara för att det finns så många killar här, men jag har inte tänkt på det alls, det är väl inte det som är intressant när man väljer utbildning. Men för att locka folk borde man trycka mer på vad man kan göra när man är färdig med utbildningen.

Om man läser jobbannonser så står det ofta att systemvetare ska kunna Java, men det finns så mycket annat man kan göra.

Vad innebär IT och teknik för dig?

Det kan ju innebära det mesta egentligen: informationsteknologi, internet, kommunikation - att man kommunicerar med varandra, med företag, omvärlden, myndigheter.

Många ser på teknik som det här fysiska, vilka komponenter datorn innehåller, fast internet är ju också en form av teknik. Att kommunicera i Facebook t.ex, vilken består av informationsteknologi. Att deklarera innebär ju också att man utnyttjar teknik mm.

Rekommendation till tjejer som söker?

Det kan vara en lockande faktor att det är lätt att få jobb som tjej, med tanke på att det är stor efterfrågan på välutbildat IT-folk nu. Sedan är det viktigt med kvotering, det ska vara jämställt på företag. Därför tror jag att tjejer nästan har lite enklare att få jobb än killar, bara för att det finns så få.

Du kan jobba i princip med vad som helst som har med IT att göra. Det behövs IT-folk överallt. Det spelar ingen roll vilken bransch det är, för du kan göra så mycket bara du har någon form av IT-utbildning i grunden. Man har mycket att välja emellan. Det lockar!

Sedan tror jag att väldigt många tjejer kan tycka att det är svårt, eller att design och sådant görs på fel sätt och kan göras mer användarvänligt. Jag tror att många tjejer är vana att tänka på det sättet och att den analytiska sidan kommer till nytta i en IT-relaterad utbildning.

Text och bild: Sylvana Sofkova Hashemi, vårterminen 2008

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2010-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?