Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Systemvetenskap: Samhällets digitalisering, 180 hp

Programmet förbereder dig för att designa, organisera och leda samhällets digitalisering. Som systemvetare vid Göteborgs universitet får du en grundläggande och bred förståelse för utveckling och införandet av informationssystem med fokus på verksamhetsförändring. Du utvecklar förmågan att analysera och påverka hur digital teknik, organisation och ekonomi samspelar. Våra nära samarbeten med lokalt näringsliv, internationell industri och offentlig sektor ger dig många olika karriärvägar och gör dig till en brygga mellan olika yrkesgrupper.

Programinnehåll

Kandidatprogrammet i systemvetenskap är en samhällsvetenskaplig utbildning med fokus på digitaliseringens omvandlande kraft i samhället. Är du intresserad av hur människor och organisationer kan dra nytta av denna kraft för ett hållbart samhälle? Då skall du läsa systemvetenskap.

Designa flexibla informationssystem
Som systemvetare fungerar du som en länk mellan människa, organisation och teknik och du förstår hur digitala lösningar kan användas för innovation och verksamhetsutveckling. Du kan analysera, modellera och designa system men framför allt leder och förändrar du organisationer, med hjälp av informationssystem. Du koordinerar och samarbetar ofta med andra yrkesgrupper och användare. Du har kunskapen och förmågan att designa informationssystem som är flexibla och som underlättar innovation för att på så sätt bidra till en hållbar digitalisering.

Studera grundläggande programmering
I programmet får du lära dig hur digital teknik påverkar olika branscher och sektorer, och hur organisationer behöver utveckla sin verksamhet med hjälp av digitala lösningar för att stå sig i en internationell konkurrens. Digital teknik kan till exempel vara artificiell intelligens, blockkedjor, moln-tjänster, Internet of things eller mjukvarurobotar. Utbildningen inleder med ett fokus på grundläggande programmering, människa-datorinteraktion och projektarbete tillsammans med regionala organisationer. Under andra året studerar effekterna av grundläggande artificiell intelligens för att sedan allt mer fokusera på hur organisationen, dess ekonomi och styrning bör utformas för att maximera nyttan av den digitala tekniken. Andra delen av år två och första delen av år tre fördjupar du dig inom ämnen som ger dig en systemvetenskaplig spetskompetens som du själv väljer.

Nära samarbete med industri och offentlig sektor
Vi erbjuder en relevant utbildning genom att i undervisningen genomföra projektarbeten i nära samarbete med industri och offentlig sektor. Genom vår världsledande forskning om digital innovation kan vi erbjuda ett innehåll inom forskningens absoluta framkant. Här ges du möjlighet att bli den konsult, projektledare, affärs-/verksamhetsutvecklare eller förändringsledare som samhället letar efter.

Du kommer att studera

År 1
Samhällets digitalisering
Grundkurs i programmering 1
Människa-datorinteraktion
Grundkurs i programmering 2
Databaser
Utmaningsdriven utveckling

År 2
Organisationer
Strategi, arkitektur och styrning
Artificiell intelligens
Analytics
Digitala plattformar för livslångt lärande

År 3
Offentlig sektors digitalisering (valbar kurs)
Digital teknik, disruption och organisering (valbar kurs)
Forskningsmetod
Kandidauppsats i informatik

Undervisningsform

Undervisningen ges på campus Lindholmen och vi strävar efter att använda digitala lösningar i så stor utsträckning som möjligt inom programmet.

Studietakt: Heltid
Tid: Dagtid
Språk: Programmet ges i huvudsak på svenska, men delar av undervisningen ges på engelska. Stora delar av litteraturen är på engelska.

Behörighet och ansökan

Information om behörighet och urval finner du i Göteborgs universitetets digitala programkatalog, där det under ansökningsperioden också finns en direktlänk för anmälan till programmet.

Ansökningsperioden är öppen mitten av mars - mitten av april.

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2020-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?