Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärande, kommunikation och IT

Lärande, kommunikation och informationsteknologi

Magisterprogram, 60 hp

Tvåårig distansutbildning på halvfart

 

Arbetar du med utbildning och IT inom näringslivet? Är du en lärare med intresse och ansvar för IT-frågor? Arbetar du med design och utveckling av IT-stöd för lärande och kompetensförsörjning? Använder du nya media och IT för att kommunicera och informera? Då är detta programmet för dig.

Magisterprogrammet Lärande, kommunikation och IT (LK&IT) vänder sig till dig som behöver utveckla din kompetens i att analysera och förstå, utveckla och använda IT för lärande och kommunikation.

Lärare förväntas till exempel kunna använda IT i sin undervisning; personalutvecklare använder IT för att dokumentera, värdera och utveckla personalens kompetens; biblioteken måste förhålla sig till alltmer digitaliserade informations- och kommunikationssammanhang. Vi ser också en framväxande industri där allt fler personer arbetar med att designa och utveckla IT-stöd för lärande och kompetensutveckling.

Ny teknik ställer stora krav på den lärande människan, men informationsteknologin öppnar samtidigt nya möjligheter för individers lärande och kunskapsutveckling, såväl i yrkeslivet som inom utbildning och på fritiden.

Samspelet mellan teknologi, individ, grupp och verksamhet är centralt på programmet. Vi studerar hur lärande påverkas av valet av teknik, arbetsformer, av innehållet i det som ska läras in och hur man kan skapa goda förutsättningar för människors utveckling. Vi arbetar också med modeller för design av ny teknologi och verktyg för lärande utifrån olika teorier.

Magisterprogrammet är en teoretisk utbildning på distans som läses på halvfart under två år och därmed motsvarar en ettårig utbildning. Det är uppbyggt av egna studier av kurslitteratur, seminarier och grupparbeten och som också varvas med vissa praktiska inslag. I programmet ingår tre till fyra fysiska campusträffar som dock inte är obligatoriska.

Examen och karriär

Efter utbildningen kan du till exempel arbeta design- och utvecklingsinriktat med IT för lärande och kommunikation inom utbildningsmiljöer och i övriga arbetslivet. Att ha kompetens inom lärande, kommunikation och IT efterfrågas allt mer inom skola, högre utbildning och näringsliv. Inom en mängd yrken utgör denna kompetens en konkurrensfördel, till exempel för lärare, personalvetare, bibliotekarier, designers av system för lärande samt för många som arbetar med kommunikation och kompetensförsörjning. Vi ser att fler nya yrkesroller ständigt växer fram inom området.

När du avslutat programmet kan du ansöka om en Filosofie magisterexamen i pedagogik med inriktning mot Lärande, kommunikation och informationsteknologi och/eller en Filosofie magisterexamen i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot kommunikation och lärande.

Behörighet och ansökan

Allmän information om hur du söker, IT-fakulteten

Information om behörighet och urval finner du i Göteborgs universitetets digitala programkatalog, där det under ansökningsperioden också finns en direktlänk för anmälan till programmet:

Sök magisterprogrammet Lärande, kommunikation och IT, 180 hp

Kontakt

Mattias von Feilitzen
Programansvarig
E-post: mattias.von.feilitzen@ait.gu.se
Telefon: 070-673 2344

Om du har frågor om ansökan till programmet, karriär efter avslutade studier eller liknande frågor, kontakta vår studievägledare:

Studievägledare
E-post: studievagledning@ait.gu.se
Telefon: 031-786 5964

Programmet finns även som internationellt masterprogram, 120 hp

Programmet finns även som internationellt tvåårigt masterprogram: International Master's Programme in Information Technology and Learning. Ansvarig institution för masterversionen av programmet är institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

International Master's Programme in Information Technology and Learning

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2020-06-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?