Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Människans tänkande lockade Cia till kognitionsvetenskapen

En bred och intressant utbildning där man lär sig om hur människor och människors hjärnor fungerar vilket ger en bra grund för många olika sorters arbete. Så sammanfattar Cia Lindau sina år som student inom kognitionsvetenskap.

Cia Lindau läste kognitionsvetenskap på Göteborgs universitet och det var slumpen gjorde att hon kom i kontakt med ämnet.
     – Jag jobbade tillsammans med en kognitionsvetare i ett projekt och blev intresserad, sen hittade jag introduktionskursen och sökte, säger hon.
 

Jag fick djupare insikt i hur och varför människor fungerar som de gör men också vilka skillnader och likheter det finns mellan maskiner och människor.
Cia insåg snabbt hur användbar kognitionsvetenskapen är, både i vardagen och i arbetslivet där hon är egen företagare inom kommunikation.
     – Eftersom kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne får man baskunskaper inom flera områden. Till exempel tyckte jag det var väldigt intressant att lyssna på forskare som föreläste om neurokognition och hur ny teknik kan hjälpa människor. Jag fick djupare insikt i hur och varför människor fungerar som de gör men också vilka skillnader och likheter det finns mellan maskiner och människor, säger hon. Dessutom får man ett språk som gör det lättare att kommunicera över gränserna mellan människa och teknik inom till exempel AI, UX, robotik och spelifiering.

Kognition i arbetslivet
Cia menar att hon lärde sig mycket på utbildningen som hon tagit med sig ut i arbetslivet. På samma sätt tror hon kommande studenter kommer att ha stor nytta av kognitionsvetenskap i sina yrkeskarriärer.
     – Ämnet är så pass brett och det finns många arbetsplatser man kan jobba med det. Det finns exempelvis kognitionsvetare på Volvo som arbetar med hur människor reagerar i olika trafiksituationer. Man kan också jobba med kommunikation, utveckling av hjälpmedel och användbara webbverktyg, säger hon.

Automatiskt tänkande
Problemet kan dock vara att många arbetsgivare inte känner till ämnet, eller vet vad det innebär.
     – Jag brukar säga att det handlar om människans automatiska tänkande, hur vi tar olika beslut beroende på vilken information vi tar in. Helt enkelt hur vi fungerar, så egentligen borde alla läsa lite kognitionsvetenskap, säger Cia och skrattar.

Cia Lindau

 Cia Lindau använder sina kunskaper i kognitionsvetenskap både i arbetet och i vardagen.

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?