Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att vara doktorand

Doktorand på institutionen för tillämpad IT

Om du antas som doktorand kommer du att tillhöra någon av institutionens forskargrupper vilket gör att du introduceras i det nationella och internationella forskarsamhället. Tvärdisciplinära samarbeten med forskare inom andra discipliner, samt kontakter med företag och organisationer, ger goda förutsättningar för en fortsatt karriär såväl inom som utanför akademin.

Som doktorand har du rätt till kontinuerlig handledning för stöd och råd under din forskarutbildning. Du har en huvudhandledare och minst en biträdande handledare. En examinator utses också.

Din forskarutbildning består av en kursdel och av ett eget forskningsarbete som ska resultera i en licentiatuppsats/doktorsavhandling. Ämnet för arbetet väljer du i samråd med handledare i samband med antagning. Du ansvarar för, i samråd med din huvudhandledare, att din individuella studieplan hålls uppdaterad, och blir ett levande dokument över din progression.

Du övas tidigt i aktivt forskningsarbete och vetenskaplig publicering, och du uppmuntras att delta i olika nationella eller internationella konferenser och forskningssamarbeten. Genom deltagande i seminarier, konferenser, och vetenskapliga diskussioner utvecklar du din förmåga att inhämta kunskaper, utveckla idéer och försvara dem, samt att skriva, kritiskt granska och publicera vetenskapliga texter.

Du ska presentera dina forskningsresultat vid ett högre seminarium i början, mitten och slutet av dina forskarstudier. Om du ska avlägga licentiatexamen presenterar du dina forskningsresultat vid ett högre seminarium i början av forskarstudierna. Vid dessa seminarier får du kommentarer och feedback som syftar till att stödja dig i avhandlingsarbetet, och att förbereda dig på försvaret av din avhandling.

Du förväntas närvara vid seminarier och gästföreläsningar, även om dessa inte har direkt anknytning till det egna forskningsarbetet, och du förväntas också bidra till institutionens gemensamma verksamheter. Du ansvarar själv för att anmäla dig till den obligatoriska introduktionen för doktorander och nyanställda som genomförs varje år på Göteborgs universitet.

Länkar till centra och forskarmiljöer som är knutna till institutionen:

Länkar till webbsidor med information som riktar sig till dig som doktorand finns i högerkolumnen.

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ait.gu.se/utbildning/forskarutbildning/doktorand/
Utskriftsdatum: 2020-08-06