Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

MUSEUM 2020

 

Institutionen för tillämpad IT genomför en satsning med fokus på digitaliseringen av samhället och dess konsekvenser för publika kunskapsinstitutioner – museum, science centers, bibliotek m.m. Arbetet genomförs genom utbildning och samverkan med kunskapsinstitutioner i Göteborg, främst våra partners Världskulturmuséet och Universeum.

Syftet är att utforska hur publika kunskapsinstitutioner kan fortsätta att vara kunskapsnoder i en tid när media har blivit digitaliserade och tillgängliga bortom rum och plats. Projektgruppen består av forskare från avdelningen för interaktionsdesign vid Chalmers och avdelningen för lärande, kommunikation och IT. Vi har tillsammans med våra partners utarbetat tre teman för vårt fortsatta arbete:

  • Det virtuella museet. Här utforskar vi nya vägar för interaktion, både fysiskt och virtuellt, samt kopplingar där emellan.
  • Före- under och efter besök på museet. Inom detta område utforskare vi besökarens roll som medskapare och arbetar även med att ta fram verktyg för skolbesök.
  • Arkiv och samlingar. Många kunskapsinstitutioner har stora samlingar som inte kommer allmänheten till del. Här arbetar vi med visualiseringar och nya sätt att representera dessa samlingar.


Dessa teman genomförs nu på följande sätt:

  • Studentprojekt. Under genomför studenter på våra olika utbildningar projekt ute hos våra samarbetspartners.
  • Avhandlingsprojekt. För tillfället har vi två doktorander som är kopplade till projektet, Josef Wideström och Karin Ekman.
  • Forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med forskare på ITIT och våra samarbetspartners.


Samarbetspartners

Vi arbetar främst med följande partners:

Medverkande

Karin Ekman, Alexandra Weilenmann (projektledare)

KARIN EKMAN är doktorand i tillämpad Informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap vid institutionen för Tillämpad IT, Göteborgs Universitet, Sverige. Hon intresserar sig för om man med mobil teknologi kan skapa broar mellan det formella lärandet i skolan och lärandet i informella miljöer. Karin Ekman har en Gymnasielärarexamen med inriktning mot Geografi och Biologi från Karlstad Universitet (1999).

 

ALEXANDRA WEILENMANN är professor vid institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet. Henns forskningsfokus är mobil IT med ett speciellt intresse för hur mobila kommunikationsteknologier kommer till användning i vardagliga situationer. Kopplat till muséer så har hon bedrivit ett antal studier med fokus på användningen av sociala medier och mobilt foto som en del av museibesöket. Dessa studier har ofta bedrivits i samarbete med muséerna och har även inneburit utforskandet av nya metoder för att förstå vad besökarna gör med den teknik de själva tar med sig till museet, snarare än att fokusera på den teknik som museet tillhandahåller.
 

Kontaktinformation

Projektledare Alexandra Weilenmann

MUSEUM 2020

SAMHÄLLETS DIGITALISERING OCH DESS RELEVANS FÖR MUSEUM OCH UTBILDNING

På gång i MUSEUM2020

Augusti - workshops med partners. September - uppstart av projekt i kurser

Workshops med partners

Två workshops har genomförts med Universeum och Världskulturmuseet där fokus låg på att skapa en gemensam grund för fortsatt arbete och identifiera möjligheter för studentprojekt och gemensamma forskningsansökningar.

Kurser där resultaten används:

 

Sidansvarig: Karin Ekman|Sidan uppdaterades: 2019-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?