Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för Människa-Datorinteraktion

Avdelningens syfte är att bidra till ett hållbart och härligt sätt att leva med tekniken. I en värld där IT är ständigt närvarande är det viktigt att förstå denna närvaro och hur den påverkar oss. Människa-datorinteraktion (MDI) har tidigare ofta fokuserat på att ta fram nya artefakter för att visualisera och designa en framtida värld med informationsteknologi. Nu lever vi redan med tekniken runt omkring oss, så vår roll som forskare och utvecklare blir istället att förfina, förbättra och försköna våra sätt att leva med tekniken. För även om vi står mitt i digitaliseringen och har nästintill oändliga möjligheter att göra saker med hjälp av IT så är det fortfarande mycket som inte fungerar som vi önskar och en del som till och med försvårar och orsakar påfrestningar. Vi vill förstå och påverka denna utveckling.

Avdelningen startade sommaren 2019 och befinner sig i ett expansivt skede med fokus på att bli en viktig aktör inom forskning, utbildning och samverkan vid Göteborgs universitet.

Forskning

Avdelningens forskning inbegriper ett brett spektrum av forskningsobjekt, perspektiv och metoder. Vi genomför olika typer av designforskning och analytiska studier av empiriska förhållanden. Vi bedriver detta arbete genom att designa, bygga och studera teknik i användning. För att kunna genomföra forskningen behöver vi ibland ta fram nya verktyg för att kunna komma nära och fånga den vardagliga situationen. Detta är ett sätt att studera befintlig praktik, hur användningen ser ut idag. För att studera förändring, alternativa sätt på vilka tekniken kan vara närvarande i vardagen, behöver vi ibland också designa och bygga dessa alternativ och testa dem.

Detta arbete genomförs med hjälp av tvärvetenskapliga perspektiv och involverar personer med bakgrund inom datavetenskap, tillämpad IT, och interaktionsdesign. För att kunna genomföra dessa studier behövs samarbeten med andra discipliner.
Forskningen har under de senaste åren attraherat finansiering ifrån Vetenskapsrådet, Familjen Kamprads Stiftelse och VINNOVA, såväl som finansiering ifrån näringsliv och andra organisationer.

I forskningsprojektet Digitala seniorer (2019-2021) fokuserar vi på den växande grupp äldre som är vana IT-användare. Inom ramen för projektet kommer vi att utveckla, testa och sprida konceptet som vi kallar harmoniskt adaptiva användargränssnitt, system som kan anpassa och förenkla sig efter användarens behov och förmågor. På så vis hoppas vi att digitala seniorer ska kunna fortsätta att använda IT för att utföra de uppgifter de är vana vid, i takt med åldersrelaterade utmaningar. Läs mer om projektet här och följ gärna projektets Facebooksida.

Utbildning

För närvarande ges inga specifika kurser i människa-datorinteraktion men vi hoppas kunna erbjuda detta framöver.

Samverkan

Vi är involverade i flera universitetsgemensamma, nationella och internationella forskningssamarbeten och nätverk. Vi deltar också i två av Göteborgs universitets satsningar på starka forskningsmiljöer: lärande och språkteknologi.

Som en del i projektet Digitala seniorer är vi medlemmar i Göteborgs universitets centrum för åldrande och hälsa - AgeCap.
Våra medarbetare deltar regelbundet i mer populärvetenskapliga sammanhang genom egna texter och blir intervjuade i media, samt deltar vid konferenser och föreläser för allmänheten. Här finns några exempel på vår forskning i media:

”Selfies handlar om gemenskap”. Kulturnytt i P1 2019.

”Prylen i våra liv." Alexandra Weilenmann om mobil teknik. Intervju GU-Journalen 2017.

 

Kontakt

Alexandra Weilenmann, avdelningschef

E-post:
alexandra.weilenmann@ait.gu.se

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?