Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärande, Kommunikation och IT (LKIT)

Forskning

Avdelningens arbete är tvärvetenskapligt och involverar personer med bakgrund inom bland annat lingvistik, pedagogik, informatik, datavetenskap, tillämpad IT, och interaktionsdesign. Omkring 20 professorer, forskare, lektorer och doktorander arbetar vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. Vi arbetar med frågor som rör hur IT förändrar villkoren för och skapar möjligheter till lärande och kommunikation i olika sammanhang, till exempel skola, arbetsliv och fritid. Vår forskning inbegriper ett brett spektrum av forskningsobjekt, teoretiska perspektiv och metoder. Vi bedriver olika typer av designforskning och analytiska studier av empiriska förhållanden.

Se våra forskningsprojekt här.

Vår forskning har under de senaste åren attraherat finansiering från Vetenskapsrådet, EU, Wallenbergstiftelserna, Familjen Kamprads Stiftelse, VINNOVA, såväl som finansiering från näringsliv och andra organisationer. Vi deltar regelbundet i mer populärvetenskapliga sammanhang genom egna texter och blir intervjuade i media, men kanske i första hand genom deltagande vid konferenser och föreläsningar för allmänheten.
Avdelningen utgör navet för den del av forskarutbildningen inom tillämpad IT som inriktar sig mot utbildningsvetenskap, men också för Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforsknings (CUL) tema: ”Utbildning, undervisning och lärande med inriktning mot Informationsteknologi”.
Läs mer om CUL här.

Utbildning

Avdelningen ger magisterprogrammet "Lärande, kommunikation och IT", samt ”International Master's Programme in Information Technology and Learning” tillsammans med Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, samt ett antal fristående kurser och är delaktiga i flera andra utbildningar vid Göteborgs universitet.

Samverkan

Vi är involverade i flera universitetsgemensamma, nationella och internationella forskningssamarbeten och nätverk. Vi utgör en viktig del i LinCS (Lärande, interaktion och medierad kommunikation i det moderna samhället), som är en av 40 Linnémiljöer i landet (finansierat av Vetenskapsrådet). Vi arbetar också inom två av Göteborgs universitets satsningar på starka forskningsmiljöer: lärande och språkteknologi. Vi har också ett nära samarbete med forskningsmiljön LINA vid Högskolan Väst, men också med andra universitet.

Vi har även byggt upp Göteborg Knowledge Lab som är centrum för gruppens pedagogiska designinriktade utvecklingsarbete. Detta sker delvis i samverkan med skolor i regionen (något som vi eftersträvar att utöka), men i första hand med inriktning på utbildningsverksamheten vid universitetet. För närvarande genomför vi, i samarbete med enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL), flera projekt för att utveckla och stödja utbildningen vid Göteborgs universitet. Lärande, kommunikation och IT expanderar för att fortsatt kunna vara en viktig aktör inom forskning, utbildning och utveckling.

Bilder

Kontaktinformation

Lärande, Kommunikation och IT

Box 8718, 402 75 Göteborg

Besöksadress:
Forskningsgången 6, Hus Patricia, plan 3, Lindholmen

Telefon:
070-719 1331

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?