Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Projekt - urval

Kameraövervakad yrkesutövning och ansvarsutkrävande - en studie om den svenska polisen

Marie Eneman har beviljats 3 357 000 kr.

Finansiär:
Forte
Kontakt: Marie Eneman
 

Supply-Side Strategies for Dealing with Digital Disruption: Methods and Tools for Digital Resourcing

Fredrik Svahn har beviljats 4 210 000 kr för det fyraåriga projektet.

Finansiär: Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse
Kontakt: Fredrik Svahn
 

Reframing Machine Intelligence: Towards a Novel Perspective on Algorithmic Agents

Professor Rikard Lindgren beviljades 5 900 000 kr för det fyraåriga projektet.

Finansiär: Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse
Kontakt: Rikard Lindgren
 

Ökad säkerhet vid transport av farligt gods studeras i nytt forskningsprojekt

Transporter av farligt gods är komplexa logistiska lösningar med många inblandade parter och ett omfattande regelverk. I ett nytt tvärvetenskapligt projekt skall forskare med hemvist inom juridik, logistik och informatik studera hur en ökad säkerhet kan åstadkommas genom förbättrad informationshantering och ökad samverkan.

Finansiär: MSB
Kontakt:
Kalevi Pessi
 

Ökad inre och yttre effektivitet för stora svenska företag genom användning av ekonomisystem

Projektet syftar till att genom användningen av interaktiv visualisering av data stärka stora svenska företags inre och yttre effektivitet. Projektet bedrivs genom ett antal fallstudier resulterande i Business Intelligence appar som utvärderas gentemot industrin.

Projektet finansieras av Marianne och Marcus Wallenberg Stiftelse och ingår i det större forskningsprogrammet Competing On Visualization med stöd av bland andra Ragnar Söderberg Stiftelse, Riksbankens jubileumsfond, Forskarskolan MIT samt Stena AB. Samarbete sker med bla Handelshögskolan vid Göteborgs universitet samt Babson College, USA. 
För vidare information, se www.competingonvisualization.com.

Finansiär: Marianne och Marcus Wallenberg stiftelse
Kontakt: Urban Ask
 

Matchning eller rationella val? Design av valstöd för vård skola och pension

Maktutredningen beskrev den traditionella svenska folkhemspolitiken som "att lägga livet tillrätta". Välfärdsmodellen sågs som en paternalistisk politik som gav ett litet inflytande för medborgaren.

Under 1990-talet kom den tidigare förda politiken att utmanas bl a genom att införa valfrihet inom en rad områden. Frågan är om valfriheten kan ses som en form av neo-liberal maktutövning som bevarar ett etablerat förhållningssätt eller som en ny modell för matchning mellan serviceutbud och efterfrågan.

Ett sätt att belysa den frågan är att se på hur relationen mellan stat och medborgare organiseras. Det är möjligt att maktutövningen bl a sker genom utvecklingen av teknologier i denna relation.

Ett exempel på sådan teknologi är de webportaler som byggs upp för att stödja de val som medborgaren förväntas göra i livets olika skeden. Portalen eller det teknologiska valstödet kan ses som ett sätt att regissera mötet mellan stat och människa.

Finansiär: Vetenskapsrådet.
Kontakt: Agneta Ranerup

 

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2018-10-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?