Övervakning i det digitala samhället

Vid institutionen för tillämpad IT bedrivs forskning om övervakning i det digitala samhället.

Digitaliseringen av samhället har skapat stora möjligheter, men även utmaningar vad gäller övervakning och integritet. Övervakning är inget nytt fenomen i samhället, men digital teknologi har förändrat förutsättningarna på genomgripande sätt.

En av de viktigaste skillnaderna är att med hjälp av digital teknologi har övervakningssystem blivit mer kraftfulla, automatiserade, subtila och dolt inbäddade i nästan alla områden av våra liv. Dessutom delar vi också medvetet eller omedvetet med oss av information om våra liv på sociala medier – information som inte sällan är personlig och i vissa fall även känslig.

Omedveten övervakning
En konsekvens av att digital övervakning idag ofta är inbäddat i olika miljöer och plattformar är att enskilda individer inte alltid är medvetna om när de utsätts för övervakning eller omfattningen av vad som samlas in samt hur informationen kommer att användas, vilket kan riskera utgöra ett allvarligt hot mot den personliga integriteten.

Övervakning kan ske av en mängd olika aktörer i samhället samt på olika samhällsnivåer. Vår forskning fokuserar myndigheters användning av digital övervakning och en central aktör i den kontexten är polisen som idag använder ett antal olika digitala övervakningsteknologier som tex stationära övervakningssystem (CCTV), kroppsburna kameror, kameror i fordon, drönare, ansiktsigenkänning och ett antal sensorer mm.

Artificiell Intelligens och övervakning
Den snabba utvecklingen gällande artificiell intelligens (AI) och maskininlärande innebär ökad potential för kraftfull och förfinad övervakning i samhället, men kommer sannolikt också ge upphov till olika dilemman och oförutsedda konsekvenser. Även teknologier som Tingens internet och GPS genererar enorma mängder av information om oss medborgare. Å ena sidan kan teknikutveckling och ökad användning av digital övervakning ses som ett värdefullt verktyg för att öka rättssäkerheten och allmänhetens förtroende för myndigheter som polisen, å andra sidan kan den ses som ett hot mot medborgares integritet och en krympande privat sfär.

Ökad kunskap om myndigheters användning av digital övervakning
I vår forskning undersöker vi digitala övervakningspraktiker inom svenska myndigheter, där uppmärksamheten riktas på att förstå hur dessa praktiker konstrueras, organiseras och regleras. Vi utgår från konkreta initiativ där svenska myndigheter infört och använder digital övervakning som del av sina arbetspraktiker. Polisen är en central aktör i detta sammanhang, men även andra relaterade myndigheter. Vår forskning bidrar med ökad kunskap om myndigheters användning av digital övervakning där såväl möjligheter som utmaningar för samhället problematiseras.

Nyckelord: Digital övervakning, myndigheter, rättsväsendet, polisen, möjligheter, utmaningar, integritet

Forskare: Marie Eneman
E-post: marie.eneman@gu.se