Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är utmärkande för digital aktivism?

Lisen Selander är docent vid institutionen för tillämpad IT och forskar bland annat om nätaktivism med hjälp av anslag från Marcus och Marianne Wallenbergs stiftelse.

Det är viktigt att inte bara förkasta den här typen av samhällsengagemang som mindre värdefullt

– Mitt övergripande mål med min forskning är att förstå den nya tidens samhällsengagemang, säger Lisen Selander. Jag vill förstå och arbeta för att minska distanseringen i samhället.

– Mitt forskningsområde handlar mycket om att problematisera skillnaderna mellan digitala former av aktivism och mer traditionella former. Hur ser incitamentstrukturerna ut? Vad är det som får oss att engagera oss? Vad är det som triggar olika former av beteende?

– När man pratar om digitala medier är det ofta vissa karaktäristika man syftar på. Enfrågedebatter, snabba in- och utträden i frågor. När man agerar digitalt har man oftast inte alls samma lojalitet mot en och samma organisation, snarare har man flera olika lojaliteter. Det kan uppstå en ganska stor spänning mellan handlingarna och själva övertygelsen och ideologin, om man jämför med att engagera sig på traditionellt sätt.

– Tekniken hjälper oss att överbrygga det som egentligen ligger väldigt långt bort från oss och föra det närmare genom bilder och berättelser. Samtidigt skapar tekniken en ny distans.

– En viktig skillnad i den digitala världen är att vi i högre grad reagerar på impuls och i min forskning tittar jag närmare på impulsbeteendets roll. Impulsbeteende har också diskuterats mycket i samband med näthat till exempel. Det innebär att vi förutom teknologiområdet studerar teorier från andra områden, som socialpsykologi och studier av sociala rörelser.

Samarbete med Amnesty International

Lisen kontaktade Amnesty International efter att ha läst en debattartikel om digital aktivism i Dagens Nyheter. Sedan gjorde hon en förstudie baserat på digitala vädjanden som Amnesty skickar ut, för att förstå vad som får människor att skriva under upprop på nätet.

– Här blir det också såklart intressant att förstå vad som gör att vi är olika benägna att skriva under vid ett givet tillfälle, säger Lisen.

Förstudien visar på tre huvudsakliga faktorer för att människor ska aktivera sig eller skriva under. Skälen påminner mycket om vad som engagerar oss när det gäller nyheter i stort: Identitet, stor exponering i media och en kraftig kränkning av en persons värdighet.

Vill förstå den nya tidens engagemang

– Vi behöver få en medvetenhet kring hur vi kan öka människors engagemang i det globala civila samhället. Målet med vår studie är att kunna ge en mer nyanserad bild av hur sociala medier påverkar relationen mellan faktisk handling, som att skriva under ett vädjande, och dess relation till vår identitet.

– Den här formen av ”klicktivism” ses som ett oengagerat engagemang, men det är viktigt att inte bara förkasta den här typen av samhällsengagemang som mindre värdefullt. De digitala och de traditionella sätten att engagera sig på utesluter inte varandra, man måste hitta beröringspunkter där de kan mötas. Båda världarna behövs. Amnesty Internationals dilemma är att man ses som en organisation som bygger på mycket starka principer och hög trovärdighet, där man nu ska möta den digitala världen som bygger på att man ska gå in och klicka och tycka, det handlar om snabba ageranden. Det är inte en inte helt enkel ekvation och det är lätt att känna sig klämd.

Till Austin för att starta upp projektet

– Nu åker jag till Austin i tre månader för att samarbeta med professor Sirkka Jarvenpaa, säger Lisen Selander. Sirkka har nyligen utsetts till hedersdoktor vid institutionen för tillämpad IT och jag kände visserligen till henne tidigare, men har inte haft tillfälle att arbeta med henne förrän nu. Tillsammans med Sirkka kommer jag att fördjupa det samarbete jag har startat upp i projektet med Amnesty International. Vi börjar med att designa studien som startar nu och som löper över fyra år. Sirkka Jarvenpaa har en mycket stark ämneskompetens och lång erfarenhet så jag ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med henne.

Viktoriainstitutet blev en ingång till området

Lisen Selander disputerade år 2008 vid Ekonomi-högskolan i Lund på institutet för ekonomisk forskning. Året därpå flyttade hon till Göteborg och började arbeta på Viktoriainstitutet.

– Jag arbetade tre år på Viktoria, ett arbete som lärde mig mycket om möjligheterna med tillämpad forskning, säger Lisen. I början av 2012 ansökte jag om en lektorstjänst vid tillämpad IT och sedan dess är jag anställd här vid Informatik.

– I samband med min tid på Viktoria började jag engagera mig i BRIS och jag hade känt ett stort behov av att öka mitt samhällsengagemang. Kanske var det även det som till sist fick mig att våga skicka det där mailet till Amnesty om ett forskningssamarbete. Det kändes viktigt för mig att arbeta med en organisation vars kärnvärden ligger väldigt nära mina egna. Idag känns det som om jag kombinerar det bästa av två världar, tillämpad forskning och undervisning.

– Innan jag började arbeta med Amnesty hade jag skrivit och arbetat med olika former av motstånd, framförallt med cynism som ett uttryck för motstånd. säger Lisen. Jag teoretiserade kring cynism som en form av kognitivt distanserat motstånd, något jag tycker har många likheter med digital aktivism och att skriva under digitala vädjanden.

Text: Catharina Jerkbrant, 2014.
Uppdaterad 2019.
 
Kontaktinfo:

Lisen Selander
Institutionen för tillämpad IT
tel: 073-154 2877

Lisen Selander

Lisen Selander intresserar sig för digital aktivism som en del av den nya tidens samhällsengagemang.

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ait.gu.se/forskning/forskarintervjuer/lisen-selander/
Utskriftsdatum: 2020-07-11