Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning vid institutionen

Forskningen vid institutionen är fokuserad på samhällets digitalisering i syfte att undersöka digitaliseringens omvandlande kraft. Arbetet sker på- och mellan de olika avdelningarna samt i centrumbildningar knutna till institutionen.

Forskningen sker ofta i samarbete med företag eller offentliga organisationer och har hög relevans för näringsliv, offentlig förvaltning och samhället i stort.

Institutionens olika forskargrupper har ett brett samarbete med övriga delar av Göteborgs universitet liksom med andra universitet och högskolor, nationellt och internationellt. Arbetet är till stor del tvärvetenskapligt och rymmer flera discipliner.

Möt våra forskare - och vår forskning

Mobiltelefoner ska hjälpa nyanlända att snabbt lära sig svenska

linda bradleyLinda Bradley leder projektet Integration med mobilen, som riktar sig till det stora antalet arabisktalande nyanlända i Sverige. Projektet syftar till att utveckla mobila stöd för språkutveckling och interkulturell kommunikation  så att de på ett mer individanpassad och tidseffektivt sätt blir integrerade i det svenska samhället.

Läs mer

 

 

Mobil kommunikation och stöd i sorg på sociala medier

ylva hård af segerstadYlva Hård af Segerstad är docent och bedriver forskning på olika aspekter av hur digital kommunikation fungerar, både i vardagssammanhang och vid kris. Hon forskar bland annat om hur folk egentligen använder sina mobiltelefoner och hur den mobila kommunikationen ser ut. Läs mer.

 

 

Hur styr man företag med IT som redskap?

johan magnussonJohan Magnusson är utöver sin roll som forskare på institutionen för tillämpad IT, även en flitigt anlitad expert inom affärsvärlden när det gäller frågor inom IT och samhällets digitalisering. Han medverkar som föreläsare på kongresser och mässor och är också verksam som krönikör. Hur man styr företag med hjälp av IT är ett huvudtema inom Johans forskning.

Läs mer.

 
 

Hur uppstår innovation?

Amir Mohagheghzadeh har följt ett antal Chalmersstudenter för att se hur de arbetat tillsammans och tagit sig an motgångar och kläckt idéer som tagit grupperna framåt i arbetet med trafiksäkra appar. Läs mer.
 
 

Vad är utmärkande för digital aktivism?

– Mitt övergripande mål med min forskning är att förstå tidens samhällsengagemang, säger Lisen Selander. Jag vill förstå och arbeta för att minska distanseringen i samhället.

 
Läs mer om Lisen Selanders forskning.

 

Med fokus på beteende efter hjärnskadorprofessor elisabeth ahlsen

Elisabeth Ahlsén är professor i neurolingvistik och forskar om kopplingen mellan språk och hjärna. Hon jobbar mycket med personer med hjärnskador, där hon vill skapa större insikter i hur språk och kommunikation fungerar. Området handlar både om den medicinska delen - neuro - och om beteende. Läs mer om Elisabeth Ahlséns forskning.
 

Crowdsourcing används för att bevara ett hotat språk

Crowdsourcing är en metod där man söker aktivera människor att hjälpa till med uppgifter eller problem, oftast med hjälp av internet. Konceptet bygger på att det är öppet för alla att bidra. Oftast hör vi om crowdsourcing i samband med IT-projekt, men professor Jens Allwood har använt sig av metoden för att dokumentera, bevara och utveckla ett litet hotat språk i Nepal.
Läs mer om projektet som stöttas av VetenskapsrådetBarnen utvärderar pedagogiska spel

Wolmet Barendregt forskar bland annat om barns spelande, hur vi kan stödja lärande med design och involvera barnen i design. Går det att göra bra och roliga pedagogiska datorspel? Kan man överföra kvalitéer från andra typer av spel? Och vad tycker egentligen barnen om denna typ av spel? Läs mer om Wolmet Barendregts forskning.


 

Ledning och organisering av öppna praktiker - ett FAS-projekt

Jan Ljungberg, professor i informatik på institutionen för tillämpad informationsteknolgi, har studerat vad förändringar inom mjukvaruindustrin betyder för programmerarnas arbetssituation. Specifikt handlade det om den ökade spridningen och användningen av öppen källkod. I det pågående FAS-projektet "Ledning och organisering av öppna praktiker" breddar man denna förståelse genom att studera andra branscher. Läs mer på FAS webbsida.

 

Forskning inom krishantering

Jonas Landgren och kollegorna inom forskargruppen Crisis Response Lab intresserar sig för IT-områdets potential när det gäller att underlätta krishantering. Forskningsmetodiken bygger bland annat på att vara med ute i fält under skarpa insatser för att studera hur krishantering går till i praktiken. Länk till intervjun

 

Prylen som ruckar våra normer

Idag är vi mindre benägna att bestämma tid och plats, istället slår vi en signal på mobilen när det är dags att ses. Telefonen har förvandlats från mobilt kontor till en pryl för sociala aktiviteter, berättar docent Alexandra Weilenmann vid institutionen för tillämpad IT för GU Journalen nr 4-11. Länk till intervjun.

 
 

Fler intervjuer

Utforskar möjligheterna att skapa pedagogiska spel, Wolmet Barendregt

IT vänder upp och ner på invanda begrepp när det gäller innovation, Jan Ljungberg

Vad gör vi egentligen åt klimatförändringarna? Och om vi inte gör något - varför då?, Ilan Chabay

Hur införlivar vi ny teknik med våra gamla vanor?, Alexandra Weilenmann

Forskningscentrum

Forskningen vid institutionen för tillämpad IT pågår i och mellan de olika avdelningarna men också i centrumbildningar knutna till institutionen.

Profilområden vid Göteborgs universitet

Göteborgs universitet har fem forskningsprofilområden Hälsa, Kultur, Miljö, Demokrati och samhällsutveckling samt Kunskapsbildning och lärande, där delar av institutionens forskning ingår i de två senare.

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2017-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?