Nyheter i media

• Misstänkta brott med farligt gods utreds inte: SvD

[2020-05-22] Efter en dom från Högsta domstolen lägger åklagare ner Kustbevakningens utredningar om brott mot reglerna för säkra transporter av farligt gods till sjöss, skriver forskarna Ann-Sophie Sallander och Urban Nuldén.

• Nynorsk kan verta meir marginalisert: Khrono

[2020-05-18] Nynorsk kan verta meir marginalisert: Khrono

• Pandemi-appar kan bli hot mot personliga integriteten: Dagens Nyheter

[2020-05-15] Dataspårning måste vara transparent och ha nödvändiga ramar för ansvarsutkrävande och nedmontering efteråt. När myndigheter i en kris vill samla in spårningsdata om medborgare måste vi säkerställa nivåerna och omfattningen på ett tydligt och demokratiskt försvarbart sätt.

• Statens IT-kostnader kan vara underskattade: Aftonbladet

[2020-05-11] Statens datorer och it-system kostar många miljarder kronor. Men kostnaderna kan vara betydligt högre än vad som redovisas. Många myndigheter vet inte heller om investeringarna är värda pengarna.

• Digitala pengar ersätter kontanter: Forskning & Framsteg

[2020-05-04] Sverige kan snart vara världens första kontantlösa samhälle. Riksbanken gör försök med att ersätta sedlar och mynt med digitala pengar. Samtidigt satsar bland andra Facebook på att skapa en världsvaluta. Vad betyder det för säkerhet och tillgänglighet till betalmedel?

• Så hanterar svenska företag din data: SVT

[2020-04-23] Du godkänner. Och företagen samlar in. Din personliga data du lämnar från dig är ovärderlig information för bolag ¿ men också för dig. ¿ Man ska vara medveten om att man idkar byteshandel, säger Johan Magnusson, docent vid Göteborgs universitet.

• Internethumorn frodas när kulturlivet ligger på is: Göteborgs-Posten

[2020-04-17] Memes har blivit en yngre generations sätt att hantera både ensamheten och osäkerheten i pandemitider.

• Krisen gör cio:ns roll ännu mer central: Computer Sweden

[2020-04-14] Covid-19 lamslår stora delar av samhället när vi lever i social distans och leveranskedjor kraschat. Men krisen gör cio:ns roll mer central än någonsin. "Vi får inte upprepa finanskrisens misstag", säger forskaren Johan Magnusson.

• AI är på väg till skolan: Grundskoletidningen

[2020-04-07] Ett läromedel som lär känna eleven och anpassar uppgiften till lämplig nivå med lärare som kan följa elevens lärande via skärm. AI är på väg till skolan - men hur funkar det?

• Goda och dåliga exempel på blockchain: Observatory of Public Sector Innovation

[2020-04-01] The OECD is working with a blockchain expert on research on the uncertain promise of blockchain for government. As part of the research, we are interested in collecting public sector experiences on 1) successful government blockchain projects that have moved to the implementation phase and have users; 2) interesting government blockchain projects that will be implemented in the near future; and 3) stories and lessons learned from projects that did not reach the implementation phase or gain users. Please email your experiences to juho.lindman@ait.gu.se.