Nyheter i media

• Goda och dåliga exempel på blockchain: Observatory of Public Sector Innovation

[2020-04-01] The OECD is working with a blockchain expert on research on the uncertain promise of blockchain for government. As part of the research, we are interested in collecting public sector experiences on 1) successful government blockchain projects that have moved to the implementation phase and have users; 2) interesting government blockchain projects that will be implemented in the near future; and 3) stories and lessons learned from projects that did not reach the implementation phase or gain users. Please email your experiences to juho.lindman@ait.gu.se.

• Skärmtiden som berikar våra liv: Tidningen Syre

[2020-03-26] Skärmtiden som berikar våra liv: Tidningen Syre.

• Nynorsk är inte ett språk för big business: Forskning.no

[2020-03-23] Av de nærmere 500 største bedriftene i Norge er det bare 1 prosent som bruker nynorsk i sin årsmelding. Samtidig har 20 prosent fått dispensasjon fra loven og skriver på engelsk.

• Instagrams dolda gillamarkeringar, för ökad vinst eller användarnas hälsa? Dagens Nyheter

[2020-03-10] Du kan se hur många som gillar dina bilder ¿ men inte hur många som gillar dina vänners. På Instagram pågår ett test med dolda gillamarkeringar. Men är det verkligen ett försök för att förbättra användarnas hälsa?

• Förutsättningar för lärare ändras när de använder ett digitalt läromedel: Tidningen Curie

[2020-03-04] Utveckla undervisningen. Skapa gemensamma forskningsmiljöer eller hitta modeller för hur frågeställningar processas fram. Det är vad några av ett 30-tal olika projekt inom forskningssatsningen Ulf handlar om.

• Så gick det till när skärmarna charmade skolan: Dagens Nyheter

[2020-02-18] Enligt läroplanen ska svenska skolbarn lära sig ­digital teknik. Globala företag har tagit tillfället i akt och nästlat sig in i ­klassrummen med hjälp av ­surfplattor och bärbara datorer. Förstår vi att data om våra barn kan spridas på en kommersiell marknad? undrar ­författaren Katarina Bjärvall.

• Om emoji-symbolik i amerikanska primärvalet: Sveriges Radio

[2020-02-03] Om slutdebatten mellan de som aspirerar till demokratiska partiets presidentkandidat i USA. Den hettade till som mest efter debatten, när senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders vägrade ta varandra i hand. En ljudupptagning avslöjade vad bråket handlade om - ett avslöjande som fått en emoji-stinn uppföljning på nätet. Beata Jungselius, doktor i tillämpad IT vid Göteborgs universitet, ger oss det senaste i emoji-symboliken.

• Forskare gör studie efter årets julklapp: SVT

[2020-01-23] 2019 blev året då vi diskuterade skärmtid, psykisk ohälsa och oförmågan att umgås som vi en gång brukade. Men blir vårt sociala liv bättre om vi lägger mobilen i en låda? Det här ska forskare vid Göteborgs universitet nu undersöka.

• Årtiondet då sociala medier tog över: Hallands Nyheter

[2020-01-14] Vi gick in i 2010-talet med en seg telefon och kanske Facebook och kommer ut med en superdator i fickformat och en rad olika konton att underhålla. 2010-talet var de sociala mediernas årtionde.

• Elever vill inte ha robotar som lärare: forskning.se

[2020-01-08] Elever kan tänka sig en människoliknande robot i skolan. Men inte för att sätta betyg, undervisa yngre elever eller ersätta lärarna. Dessutom är elever med tidigare erfarenhet av sådana robotar mer negativa än elever som inte träffat på några tidigare, enligt forskning från Göteborgs universitet.