Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter i media

 • Forskare gör studie efter årets julklapp: SVT

  [2020-01-23] 2019 blev året då vi diskuterade skärmtid, psykisk ohälsa och oförmågan att umgås som vi en gång brukade. Men blir vårt sociala liv bättre om vi lägger mobilen i en låda? Det här ska forskare vid Göteborgs universitet nu undersöka.

 • Årtiondet då sociala medier tog över: Hallands Nyheter

  [2020-01-14] Vi gick in i 2010-talet med en seg telefon och kanske Facebook och kommer ut med en superdator i fickformat och en rad olika konton att underhålla. 2010-talet var de sociala mediernas årtionde.

 • Elever vill inte ha robotar som lärare: forskning.se

  [2020-01-08] Elever kan tänka sig en människoliknande robot i skolan. Men inte för att sätta betyg, undervisa yngre elever eller ersätta lärarna. Dessutom är elever med tidigare erfarenhet av sådana robotar mer negativa än elever som inte träffat på några tidigare, enligt forskning från Göteborgs universitet.

 • Om sorg i sociala medier efter dådet i Gislaved: Sveriges Radio

  [2019-12-20] Ylva Hård af Segerstad intervjuas i SR P4 Jönköping, (cirka 1,15 in i programmet) om att uttrycka sorg och deltagand i sociala medier, med anledning av mordet i Gislaved.

 • Elever tveksamma till robot i klassrummet: Minibladet/BLT

  [2019-12-18] I Minibladet skriver barn om olika nyheter "I Göteborg har några elever haft en robot i klassrummet. Roboten har varit en lärarassistent. Den har alltså hjälpt eleverna att lära sig olika saker."

 • Om instruktionsfilmer på nätet: Sveriges Radio

  [2019-12-16] Oscar Lindwall, docent i pedagogik, har medverkat i Sveriges Radio, P4 Extra där han talade om instruktionsfilmer, så kallade tutorials, på nätet. (Intervjun börjar 1 timme och 41 minuter in i sändning).

 • Farligt att utesluta oliktänkande från universitetsvärlden: debatt i Göteborgs-Posten

  [2019-12-11] Om forskning och utbildning ska blomstra vid universiteten måste uppfattningar och argument få framföras och granskas även om någon finner dem anstötliga. Undertecknarna av uppropet mot ett seminarium om sverigedemokratisk mediestrategi har missförstått vad akademisk verksamhet går ut på, skriver bland andra Jens Allwood, professor vid Göteborgs universitet.

 • Vad har robotar för plats i skolan? SR P1

  [2019-12-06] I digitaliseringens tidevarv talas det allt oftare om robotisering - också i skolan. Men vilken funktion är det tänkt att robotarna ska fylla i klassrummen?

 • Om mjukvarurobotar som handläggare inom kommunen: Dagens Nyheter

  [2019-12-02] Att utreda en människas behov av hjälp är ett känsligt jobb. I landets kommuner riktas strålkastarna mot biståndshandläggarna. Yrkeskåren utreder vem som behöver personlig assistans, hemtjänst eller särskilt boende. Samtidigt präglas deras arbetsförmåga av stress och en hög arbetsbelastning.

 • Slutna stödgrupper på nätet har blivit ett andningshål för många som går igenom livskriser: SVT Nyheter

  [2019-11-25] Slutna stödgrupper på nätet har blivit ett andningshål för många som går igenom livskriser, som förlusten av en anhörig. ¿ Hur paradoxalt det än kan låta kan det kännas tryggare att prata om riktigt svåra saker med någon man inte känner, säger forskaren Ylva Hård af Segerstad.

Fler nyheter

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2019-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?