Nyheter

• Docent Johan Magnusson i CIO: "Ineffektiva organisationer blir mer innovativa"

[2018-01-18] Docent Johan Magnusson i CIO: "Ineffektiva organisationer blir mer innovativa"

• Vill du bli forskare inom lärande och IT?

[2018-01-16] Nu kan du med lärarexamen söka forskarutbildning i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap. Det är CUL, Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning, vid Göteborgs universitet som öppnar för antagning till forskarutbildningen under våren 2018.

• 9,5 miljoner kronor i forskningsmedel till tillämpad IT

[2017-12-11] Det blev stor utdelning av forskningsmedel till institutionen för tillämpad IT från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, samt Vetenskapsrådet. ¿ Jätteroligt, det är ett kvitto på att vi forskar om relevanta frågor och håller kvalitet i vårt arbete, säger Jan Ljungberg, professor och viceprefekt för forskning vid institutionen.

• Johan Magnusson i CIO: "Det slående i digitaliseringen är företagens omognad"

[2017-11-30] Johan Magnusson i CIO: "Det slående i digitaliseringen är företagens omognad"

• Ny trend: Dokumentera familjelivet med hjälp av ett proffs (SVT nyheter)

[2017-11-16] "Trenden i sociala medier att visa upp ett tillrättalagt och perfekt liv är på väg bort. Nu kommer nya trenden - att låta vardagen synas." SVT nyheter skriver om Beata Jungselius forskning.

• Forskningsmedel för att kartlägga digitala ekosystem inom skogsindustrin

[2017-11-13] Forskningscentrat SCDI (Swedish Center for Digital Innovation) har tilldelats 1 miljon kronor från Stiftelsen Seydlitz MP bolagen för ett nystartat projekt i syfte att kartlägga och exploatera digitala ekosystem och nätverk i den svenska skogsindustrin.

• DN om forskningsprojekt med kroppsburna kameror

[2017-11-10] DN skriver om forskningsprojekt med kroppsburna kameror

• Ökad säkerhetskultur viktig för hantering av känslig information

[2017-11-09] I takt med att behovet av att hantera information ökar i dagens samhälle utgör det mänskliga beteendet en allt större säkerhetsrisk. Samtidigt räcker dagens tekniska lösningar inte till för att skydda och hantera känsliga uppgifter. Istället bör vi skapa en säkerhetsmedveten kultur på våra arbetsplatser. Det menar forskare från bland annat Göteborgs universitet och FOI i den nyutkomna boken Informationssäkerhet och organisationskultur.

• Torbjörn Ott i SR Skolministeriet om mobiltelefoner i skolan

[2017-11-06] Torbjörn Ott i SR Skolministeriet om mobiltelefoner i skolan.

• 12 miljoner kr från Vetenskapsrådet för ny forskarskola

[2017-11-01] Docent Johan Lundin, institutionen för tillämpad IT, har tillsammans med kollegor från fem andra lärosäten tilldelats knappt 12 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning inom utbildningsvetenskap. Pengarna är avsedda för en forskarskola för digitala teknologier i utbildning (GRADE) mellan 2018-2021. De deltagande universiteten kommer att samarbeta för att ge kurser baserat på deras expertis inom området, olika forskningsmetoder, olika teoretiska perspektiv, analysverktyg och designfrågor inom forskningen. Den långsiktiga ambitionen med GRADE är ett nationellt centrum för forskning om digital teknologi i utbildning med antagning av doktorander vartannat år och ett program för post-doc anställningar. Deltagande lärosäten förutom Göteborgs universite, är KTH, Högskolan i Gävle, Högskolan Väst, och Mittuniversitetet, samt Umeå Universitet som är värduniversitet och samordnare för projektet.