• Politiker och tjänstemän kluvna till robotar i socialtjänsten

[2018-10-17] Initiativet i Trelleborg att låta robotar besluta om försörjningsstöd upplevs ge snabbare service, ökad fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är det en känslig fråga då den sökande är i en sårbar position och det finns vissa brister i transparens kring vem som tar besluten, visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

• Dina Koutsikouri leder digitaliseringsuppdrag för SKL

[2018-10-15] Tillämpad IT med Dina Koutsikouri har skrivit ett avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), avdelningen för digitalisering, för uppdraget att analysera resultatet av Förändringsledningsprogrammet LEDA för Smartare Välfärd.

• Human values i designundervisning

[2018-10-10] Wolmet Barendregt har presenterat på ett seminarium om Human Values in Design i samband med Shadi Kheirandish disputation (HuValue: a tool to enrich design concepts with human values) vid universitetet i Eindhoven, Nederländerna.

• Nu startar ny forskarskola inom digitalisering i skolan

[2018-10-03] Digitala teknologier utgör idag en självklar och integrerad del av människors vardag. Inte minst påverkar det dagens skola och dess pedagogik. Sex lärosäten har nu gått samman och startat en gemensam forskarskola med en ambition att skapa ny kunskap som kan utveckla svensk lärarutbildning.

• Ansökan öppen för spännande kurs i Python-programmering

[2018-09-26] Digitaliseringen av samhället påverkar skolan i allt snabbare takt. Nu ställs nya krav på dig som lärare för att kunna stärka elevernas digitala kompetens genom programmering då ämnet blir ett prioriterat inslag i grundskolans teknik- och matematikämne.

• Doktorand Beata Jungselius i ny rapport om sociala medier i valet 2018

[2018-09-24] I rapporten Snabbtänkt reflekterar 24 forskare från Göteborgs universitet snabbt över valet 2018.

• Prisbelönt forskarposter om mobilt språkstöd för nyanlända

[2018-09-11] Tre frågor till Nataliya Berbyuk Lindström som (tillsammans med Sylvana Sofkova Hashemi) nyligen vann The Sebastian Rahtz prize för forskningspostern Employment Integration with Mobiles: Developing mobile solutions for language and intercultural communication training for migrants in Sweden vid universitet i Oxfords sommarskola Digital Humanities.

• Journalistdrömmen ledde till forskning om diplomati: Möt Alice Srugies

[2018-09-04] Drömmen var att bli journalist men Alice Srugies fastnade istället för kommunikationsvetenskap och europeisk offentlig diplomati. Sedan hösten 2017 är hon universitetslektor vid institutionen för tillämpad IT med fokus på kriskommunikation.

• Vår mångårige kollega och vän Lennart Petersson har hastigt avlidit

[2018-08-22] I sommar har institutionen för tillämpad IT drabbats av en svår och oväntad förlust då Lennart Petersson, en tongivande lärare och medarbetare, hastigt avlidit. Lennart var en omtyckt kollega som under lång tid tjänstgjort vid institutionen, samt vid andra enheter inom Göteborgs universitet.

• Prisbelönt forskning om digital innovation

[2018-08-17] The European Research Paper of the Year award recognizes the best, most solid and relevant European research papers of the past year. Fredrik Svahn, Lars Mathiassen, and Rikard Lindgren was recently awarded the Runner-up for their MIS Quarterly article Embracing Digital Innovation in Incumbent Firms: How Volvo Cars Managed Competing Concerns. The prize was received June 11, during the CIONext conference in Brussels.