• Många idéer kring hållbarhet under IT-fakultetens Act! Sustainable-dag

[2019-11-08] Många intressanta idéer dök upp under Act! Sustainable-veckan. IT-fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvarade för torsdagens programpunkter.

• Elever med erfarenhet av robotar kritiska till att ha dem i klassrummet

[2019-11-05] Digitaliseringen och samhällets snabba tekniska utveckling har bidragit till diskussioner och tester av pedagogiska robotar i skolan. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att elever med erfarenhet av robotar som läser av och analyserar känslor är mer negativa till dem än elever som inte träffat på dessa robotar tidigare.

• Oskar Lindwall om sin forskning och intresset för instruktioner

[2019-10-28] Oskar Lindwall är docent och ny universitetslektor vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. I mitten av 2000-talet arbetade han som adjunkt på institutionen och var med och utvecklade kurserna i lärande, kommunikation och IT. I sin nuvarande forskning intresserar han sig bland annat för hur man bäst instruerar andra att dissekera med hjälp av donerade kroppar. Intresset för instruktioner har också lett till att han snart har renoverat färdigt en Citroen 2CV av 1981 års modell med hjälp av Youtubevideor.

• IT för minskad mödradödlighet - intervju med doktoranden Hawa Nyende

[2019-10-21] Hawa Nyende är en av doktoranderna i BRIGHT-projektet - ett SIDA-finansierat samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers i Sverige, och Mbarara University och Makerere University i Uganda. Hawa Nyende forskar inom e-hälsa, med fokus på användning av IT för att minska mödradödligheten i utvecklingsländer.

• Forskningsmedel för att bättre förstå kritik och återkoppling

[2019-10-18] Docent Oskar Lindwall har beviljats 3,6 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond för projektet Att ge och ta kritik: Återkopplingens känsliga natur.

• Sociala medier-användningen äger rum både on- och offline

[2019-10-15] Sociala medier har förändrat hur människor kommunicerar med varandra men användandet är varken statiskt eller knutet till en specifik plattform. Nya funktioner på plattformarna, förändrade livsvillkor och förmåga att vara både on- och offline samtidigt är några av de omständigheter som påverkar vårt användande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Fem frågor till Alan Said - ny vice prefekt för utbildning

[2019-10-14] Alan Said är universitetslektor i informatik och ny på posten som vice-prefekt för utbidlning på grund- och avancerad nivå.

• Tre miljoner kronor till forskning om digitaliserad socialtjänst

[2019-10-11] Professor Agneta Ranerup tilldelas knappt tre miljoner kronor från Forte för projektet Handlingsutrymme i digitaliserad socialtjänst: fallet automatiserat beslutsfattande.

• Lämna ditt bidrag till SWEG 2020

[2019-10-10] SWEG 2020 är ett forum för att diskutera aktuella frågor kring e-förvaltning. Konferensen ägnas åt öppna och kreativa diskussioner om e-förvaltningsforskning och dess framtida riktningar. Sista dag för bidrag är 24 november.

• Möt Aleksandre Asantiani

[2019-10-10] Aleksandre Asatiani är ny universitetslektor vid avdelningen för informatik. Han är född i Ryssland, uppväxt i Georgien, bodde över tolv år i Finland, två år i England och flyttade nyligen till Sverige. Han talar fyra språk och har äntligen fått sin cykel skeppad till Göteborg från Birmingham så att han kan utforska sin nya stad. Han bor för tillfället i Askim och förbereder sig nu för att lära sig svenska.