• Offentlig sektor allt bättre på att nyttja digitaliseringen

[2020-05-14] Offentlig sektor har blivit bättre på att skapa förutsättningar för att öka nyttan med digitaliseringen. Samtidigt finns det stora variationer inom kommunala förvaltningar där social- och utbildningsförvaltningar utmärker sig genom en låg digital mognad. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

• Studentuppdrag för Sundsvalls kommun med koppling till styrning och digitalisering

[2020-05-12] Kortintervju med Veronica Kecki, student på Masterprogrammet Digital Leadership och en av projektledarna.

• Fel prioritering bidrar till trög digital omställning i kommunerna

[2020-05-07] Svenska kommuner använder inte digitaliseringens möjligheter i tillräckligt hög grad. Oförmågan att nyttja budgeten på bästa sätt resulterar i kortsiktiga perspektiv och att digitala lösningar för kommuninvånarna inte får effekt. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

• Ny roll på ny arbetsplats i distanstider: Träffa forskningsingenjör Sebastian Andreasson

[2020-05-05] Sebastian Andreasson är ny forskningsingenjör på ITIT, avd. för MDI. Han började sitt jobb i mitten av mars, i stort sett samma stund som hela universitetet gick över till distansarbete, och det är minst sagt lite speciellt att börja jobba på en ny arbetsplats och i en helt ny roll när ingen är på jobbet.

• Marin data och AI för att få koll på klimat och invasiva arter

[2020-04-22] Projektet Ocean Data Factory vill göra Sverige till en av världens ledande nationer när det gäller havsrelaterad data, och även AI och maskininlärning integreras i analysen. Yixin Zhang vid institutionen för tillämpad IT leder det kontinuerliga utvärderings- och innovationspaketet inom projektet.

• Universitetslektor sökes till växande informatikavdelning

[2020-04-17] Avdelningen för informatik söker en universitetslektor med inriktning mot digital infrastruktur.

• "Distansundervisning handlar inte om att översätta ett campusupplägg rakt av"

[2020-04-07] Mattias von Feilitzen arbetar som pedagogisk utvecklare vid institutionen för tillämpad IT. Hans intresseområden är hur digitala verktyg och digitalisering påverkar och förändrar högre utbildning. Mattias är också knuten till PIL-enheten där hans huvudsakliga uppgifter är att ge stöd till lärare vid universitetet som vill utveckla sin undervisning med digitala verktyg.

• Robotar i klassrummet förstärker spelbaserat lärande för barn

[2020-04-03] Virtuella och pedagogiska spel används ofta för så kallat spelbaserat lärande i syfte att stimulera lärandeprocessen i matematik för barn i låg- och mellanstadiet. Ny forskning från Göteborgs universitet och Högskolan Väst visar att eleverna även accepterar sociala och humanoida robotar i klassrummet som spelpartner i en lärandesituation, vilket kan förstärka och utveckla barnens lärande ytterligare.

• Jonas Ivarsson utnämnd till professor - denna gång inom informatik

[2020-03-19] Jonas Ivarsson är från 19 mars 2020 ny professor i informatik efter att tidigare ha varit professor i pedagogik, även det vid Göteborgs universitet. Kort intervju med Jonas.

• Dick Stenmark är nyutnämnd professor i informatik!

[2020-03-19] Dick Stenmark, sedan 2018 dekan vid IT-fakulteten, har 19 mars 2020 utnämnts till professor i informatik vid Göteborgs universitet. Kort intervju med nye professorn.