• Ny avhandling pekar på nyckeln till framgångsrik digital innovation

[2020-01-20] Digital innovation är en av de starkaste transformativa krafterna vi har i dagens samhälle. - Den kommer att få större påverkan på organisationers verksamheter än vad exempelvis ångmaskinen hade på 1700-talet eller järnvägen hade på 1800-talet. Men det finns vissa hinder för att processen ska kunna ta fart, säger doktoranden Hannes Göbel som disputerar med avhandlingen Designing Digital Resourcing där han tittar på olika lösningar.

• Tre konferenser om olika aspekter av samhällets digitalisering

[2020-01-16] SWEG 2020, SimPro2020 och AI, Affective Computing and Games. Under första halvan av 2020 arrangerar medarbetare vid institutionen tre konferenser som alla knyter an till samhällets digitalisering.

• Tio miljoner kronor till forskning om digitalt stöd för unga cancerdrabbade

[2020-01-08] Innovationsprojektet minKod Cancervård på ungas villkor har tilldelats närmare tio miljoner kronor från Vinnova. Målet är att tillsammans med unga cancerdrabbade utveckla digitala former för socio-emotionellt stöd från andra unga canceröverlevare som lever med liknande situation och erfarenheter.

• Forskare undersöker föreställningar om 2019 års julklapp mobillådan och behöver allmänhetens hjälp

[2019-12-19] Mobillådan. Årets julklapp 2019 speglar samtidens diskussioner kring skärmtid, psykisk hälsa och oförmågan att umgås som förr. Men tror vi att vår koncentration och vårt umgänge blir bättre av att vi lägger mobiltelefonen i en låda, eller finns det någon annan anledning till att en tom behållare blir årets julklapp? Forskarna Alexandra Weilenmann och Mikael Wiberg vill ta reda på detta och behöver allmänhetens hjälp för att undersöka föreställningar och användningen av mobillådan.

• Citizen science project to tackle climate change receives Norwegian funding

[2019-12-06] Marisa Ponti has together with department colleagues received NOK 1,800 000 funding from Nordforsk for the project Nordic participatory, healthy and people-centred cities (NordicPATH).

• Forskarutbildningsprojekt i Laos

[2019-12-06] EU-projektet Brecil vid avdelningen för kognition och kommunikation har just avslutat två intensiva etapper av utbildningen Training of Trainers för att bygga upp forskarutbildning och forskning i Laos.

• Thomas Hillman vill veta mer om hur människor lär sig i storskaliga online-samhällen

[2019-11-27] Thomas Hillman är docent och universitetslektor vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. Han är ursprungligen från England men uppväxt i Kanada där han bott i Montreal, Vancouver och sedermera disputerade i pedagogik vid universitetet i Ottawa. Forskningsfokus ligger just nu på hur folk lär sig i storskaliga online-samhällen och digitala plattformar samt AI:s roll i kunskapsprocessen.

• Besök från Makerere universitetet för att planera slutfas av IKT-projekt

[2019-11-25] Den 25-29 november får institutionen för tillämpad IT (ITIT) besök från Makerere University i Uganda. Bakgrunden till besöket är att sedan 2016 är ITIT en del av Bright-projektet med syftet att bidra till en hållbar socio-ekonomisk tillväxt i Uganda genom kapacitetsuppbyggnad inom informations- och kommunikationsteknologi (IKT) i forskning och utbildning.

• 40 miljoner kronor till lärarutbildningens digitalisering

[2019-11-15] Göteborgs universitet har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tilldelats 40 miljoner kronor av Vetenskapsrådet (VR). Pengarna ska gå till att utveckla forskarskolan Upgrade som syftar till att skapa kunskap om digitalisering i relation till lärarutbildningen. - Vi har goda erfarenheter från den pågående forskarskolan Grade med fokus på skolans digitalisering, och har nu lyckats samlat de starkaste forskningsmiljöerna i Sverige kring IT, lärande och lärarutbildning under det nya projektnamnet Upgrade. Det är glädjande att VR återigen tror på vårt arbete, säger Johan Lundin, ordförande för Grade och professor vid institutionen för tillämpad IT.

• Ylva Hård af Segerstad beviljas VFT-program

[2019-11-15] Ylva Hård af Segerstad har tillsammans med Maria Olsson (Sahlgrenska universitetssjukhuset) och Stefan Nilsson (Institutionen för vårdvetenskap, Göteborgs universitet) blivit beviljad medel inom programmet Verifiering för tillämpning (VFT) från Forsknings- och innovationskontoret (FIK) för att nyttiggöra resultat av sin forskning om digitala verktyg som stöd för unga vuxna canceröverlevare.