Gig- och Plattformsekonomi

Välkomna på seminarium om gig- och plattformsekonomi.

Begrepp som plattformsekonomi, gig-ekonomi och delningsekonomi förekommer numera ofta i diskussionen om arbetslivets utveckling. Även om beteckningarna varierar handlar dessa begrepp om affärsverksamhet som bedrivs genom digitala plattformar.

Forskningen kring dessa nya företeelser är ännu inte så omfattande, men en del studier har gjorts och fler är på väg. Uppmärksamheten riktas i stor utsträckning mot anställnings- och arbetsvillkoren i plattformsekonomin. En annan fråga gäller förutsättningarna för facklig organisering. Vid detta seminarium kommer forskning som pågår kring dessa olika teman att presenteras.

Seminariet arrangeras av Centrum för forskning om arbete och sysselsättning - Work and Employment Research Centre (WE) - och Centrum för global HRM (CGHRM).

13.15 - 13.20 Välkomna!
Karin Allard, CGHRM och Bengt Furåker, WE

13.20 - 13.55 Frihet eller inget kvar att förlora? Om frilansarbete och frihetens paradox
Maria Norbäck, docent, Göteborgs universitet

13.55 - 14.30 Plattformselskaper i et regulert arbeidsmarked: en studie av Foodora i Norge
Kristin Jesnes, forskare, Fafo, Oslo

14.30 - 14.50 Kaffe

14.50 - 15.25 Gig-ekonomin och facklig organisering
Johanna Palm, FD, forskare, Stockholms universitet

15.30 Avslutning

Anmäl dig här senast 14 mars.

Information: Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan är obligatorisk. Deltagarantalet är begränsat. Avanmälan görs via bekräftelsemailet. Om avanmälan sker senare än två arbetsdagar före seminariet eller om anmäld deltagare uteblir kan en avgift ut på 500 SEK exkl moms tas ut.

Datum: 2019-03-20

Kategorier: Ekonomi/juridik