Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Vårt arbete inom Artificiell Intelligens

"Teknik är aldrig ond eller god. Men inte heller neutral"*

Vi som lärare och forskare är intresserade av hur AI påverkar oss människor och vilken inverkan den har på företagen, offentlig verksamhet och organisationer. Hur den förändrar vårt sätt att leva och vilka konsekvenser det får på individuell, organisatorisk såväl som på samhällelig nivå. Men också hur AI kan designas för att stödja en önskad framtid.

Framtiden med AI
AI, precis som samhällets digitalisering i stort, innebär stora möjligheter, men också stora utmaningar. Många funderar just nu på hur tekniken kan användas i verksamheter, och hur det kommer att påverka dem, både positivt och negativt. Vad får till exempel nya former av automatisering för konsekvenser – en frigörelse så att vi människor helt kan ägna oss åt roligare och viktigare saker? Eller kommer maskiner successivt bli smartare än oss människor för att en dag förgöra oss?

Sedan det tidiga 1900-talets teknologiska spekulationer inom science fiction fram till dagens hype har artificiell intelligens fascinerat, provocerat och väckt vårt intresse. Faktum är att de flesta av oss använder vad som kan kallas AI redan idag utan att ens vara medveten om att tekniken blir tillgänglig i många av våra prylar – i datorns spamfilter, via telefonen, eller bland musiktjänstens funktioner.

Tekniken har funnits i decennier
Tekniken är inte ny; att lära maskiner göra intelligent arbete i kombination med beslutsstöd och automatisering har funnits i decennier. Men nu vädrar AI en ny vår och införs på bred front i hela samhället; inom ekonomisektorn, sjukvården, skolan, fordonsindustrin, bland myndigheter och inom journalistiken.

AI är inte en övergående trend eller början på slutet för mänskligheten. Vi som lärare och forskare är varken ensidiga förespråkare, starka motståndare eller teknikpopulister. Vi ser att AI är här för att stanna inom en mängd områden och vårt uppdrag är att utforska dess konsekvenser för att sedan lära ut till våra studenter och vidareförmedla till det omgivande samhället.  

* Melvin Kranzberg, amerikansk teknikhistoriker

AI TALK

  • 28 maj: Roberto Zicari (Goethe University): On the need of an Ethical AI Due Diligence
  • 6-7 maj: International Symposium: Affective and Developmental Processes in Cognitive and Autonomous Systems
  • 24 april : Ehsan Zaeimzadeh (Volvo): A.I. & Machine Learning applications within continuous integration
  • 4 april: Boris Duran (RISE): Applications of Machine Learning: a RISE Viktoria summary
     

 

Sidansvarig: Peter Larsson|Sidan uppdaterades: 2018-11-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?