Länkstig

Bilder av tandborstar hjälper oss att förstå vår omvärld

anna rosling rönnlund

Anna Rosling Rönnlund talar på NordiCHI 2016.

Hon är fotografen som blev chefsdesigner på Gapminder som revolutionerade vårt sätt att förstå statistik och hur världen utvecklats. I sitt senaste projekt – Dollar Street - sorterar Anna Rosling Rönnlund bilder på tandborstar för att vi ska förstå människors vardag.
– Grafer och statistik säger inget om verkliga människor. Jag vill visualisera datan och visa hur människor lever, säger hon.

Dollar Street är ett digitalt verktyg där över 30 000 foton från 240 hem i 50 länder över hela världen används som data för att förstå hur människor lever sina liv. I verktygets fotobank finns jämförande bilder på bland annat tandborstar, sängar, lampor och telefoner i syfte att visa hur inkomstskillnader styr hur vi lever våra liv och vad vi har råd att konsumera.

Idén att visa världen bortom exotiska förklaringar om andra kulturer föddes när Anna läste kandidatprogrammet i fotografi vid Göteborgs universitet. När alla andra studenter var inriktade på konstnärligt arbete tänkte hon i dokumentära banor. Det skulle dock ta tjugo år innan projektet blev verklighet. Vägen fram till idag har inneburit arbete på Google, hyllade Ted-föreläsningar och internationell uppmärksamhet. Men också osäkerhet och villrådighet. Med studier i fotografi och sociologi var det inte på något sätt självklart att starta upp en egen verksamhet som Gapminder inom programmering och visualisering utan tekniska baskunskaper eller någon finansiering som stöttade projektet.

"Var inte så stolt över dina titlar"

Nyckeln till Gapminders framgång var att inrikta sig på vilket problem som behövde lösas – en strategi hon fortsätter att arbeta efter och vill förmedla till dagens IT-studenter som funderar på vad de ska använda sin utbildning till.
    – Var inte så stolt över dina titlar, fokusera istället på de uppgifter som finns i den organisation du jobbar i. Du måste ha en ödmjukhet inför att IT-fältet är så rörligt. Jag och min man är självlärda för vi ansåg att det saknades ett bra sätt att presentera statistik på. Satsa på det du tycker är roligt följ din passion - det är nyckeln till ett bra arbetsliv inom IT-sektorn, säger Anna Rosling Rönnlund.
 

Kognitionsvetenskap nyckeln till att förstå världen

Efter lanseringen av Dollar Street skriver hon nu på en bok med sin man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling. Boken grundas på Gapminders världsbild – idén om att världen blivit bättre och bättre de senaste hundra åren där fler barn får gå i skolan, vi ser färre väpnade konflikter och en historiskt låg mödradödlighet. Men trots all statistik och fakta som pekar på förbättringar upplever många människor istället en domedagskänsla och rädsla, menar hon. Därför vill de med boken förstå varför vi människor inte kan ta till oss den positiva utvecklingen och förstå hur världen har utvecklats till det bättre.
    – Varför fattar ingen? Under de senaste femton åren när vi har visualiserat data har vi gått igenom många olika faser med frustration och ilska, varför funkar ingenting? Nu har vi kommit ut på andra sidan och accepterat att folk har mer fel än vi vill tro och att det handlar om hur hjärnan hanterar information. Det är en kognitionsfråga, hur vi psykologiskt hanterar inkommande information, att vi tar till oss negativa nyheter, hemska händelser och tänker i dikotomier. Vi måste förstå de här mekanismerna i hjärnan som styr hur vi upplever världen och vad som formar vår världsbild, säger hon.
 

Svårt att hitta rätt IT-kompetens i Sverige

Dollar Street lanserades under hösten 2016 efter tre års hårt arbete och nu andas hon ut och undersöker hur idén kan utvecklas. Den treåriga finansieringen från Postkodstiftelsen är slut, och nya pengar måste in i projektet. En viktig faktor för att komma vidare – förutom den finansiella biten – är att hitta kunnig personal. Gapminder har svårt att finna den kompetens man söker i Sverige och arbetar därför med IT-folk som sitter i andra länder, bland annat Ukraina. Arbetet sker i projektform genom digitala kanaler som exempelvis Slack.
    – IT-världen förändras oerhört snabbt. Dagens studenter måste vara aktiva och hänga med i den utvecklingen, så man arbetar med de lösningar som gäller idag och i framtiden. Även om arbetsmarknaden för svenska IT-studenter är god så gäller det att ligga i, för konkurrensen är stenhård från Asien och östra Europa, konstaterar hon.

Anna Rosling Rönnlund var avslutande Key note på konferensen NordiCHI 2016 där hon presenterade Gapminder och Dollar Street.

Fotona ovan visar tandborstar (uppifrån och ned) från
familjen Butoyi, Burundi, som lever på 27 dollar/månad
familjen Krivko, Ukraina, som lever på 476 dollar/månad
familjen Lyckner, Sverige, som lever på 3439 dollar/månad