"Digital Leadership" - internationellt masterprogram för framtidens ledare

Nyhet: 2016-06-28

Hösten 2017 startar det internationella masterprogrammet "Digital Leadership" för framtidens ledare inom företag och offentlig förvaltning. Utbildningen är en vidareutveckling och internationalisering av masterprogrammet IT Management.

Dina Koutsikouri– Målgruppen för Digital Leadership är framtidens ledare inom industri och offentlig förvaltning, personer som vill arbeta med strategisk verksamhetsutveckling utifrån ett fokus på digitalisering, säger Dina Koutsikouri, projektledare för omarbetningen av masterprogrammet.

– Det digitaliserade samhället kan sammanfattas som otroligt många möjligheter och lika många risker. Sverige har en uttalad ambition att bli världsbäst när det gäller att tillvarata digitaliseringens möjligheter och vår utbildning är framtagen i linje med detta. Sverige har redan idag en hög innovationsförmåga och digital mognad och vi är även duktiga på digital infrastruktur. Men har vi full kompetens för det digitala ledarskapet?

– Som student på vårt program kan man till exempel ha en bakgrund från någon av Handelshögskolans utbildningar, från software engineering, industriell ekonomi eller systemvetenskap – för att nämna några. Jag vill poängtera att masterprogrammet är en utbildning med fokus på verksamhetsstyrning, fokus ligger alltså inte på tekniken som sådan.

– Vi ställer de traditionella och klassiska förändringsteorierna mot det som händer nu. Vad innebär det nya digitaliserade samhället för hur vi leder företag och organisationer? Hur ska vi ta tillvara digitaliseringens fulla potential? Hur undviker vi fallgroparna?

transparenta schackpjäser på berghäll

– Digitaliseringen innebär en stor omställning och det är en resa som kräver ett antal olika kompetenser. Samarbetsförmåga och tillit blir ännu viktigare än idag till exempel. Man behöver skapa delaktighet i organisationen, samarbeta tätt och vara lyhörd för att fånga upp trender och ny teknik. Som ledare måste man också kunna delegera i ännu högre utsträckning än idag – och för delegering krävs tillit. Att ha en känsla för vilka personer på olika håll som sitter på rätt kompetenser är en annan eftersträvansvärd egenskap.

– Den digitala transformationen innebär en utmaning just för att den berör varje del av organisationen. Ledningspersoner inom IT blir en nyckelresurs för att skapa optimala förutsättningar för utvecklingen.

– Vi har funderat mycket kring den röda tråden när vi har satt samman programmets kurser och resultatet har blivit en mycket klar linje i hur kurserna relaterar till varandra.

Digital Leadership är det första internationella masterprogrammet i sitt slag i Sverige och vi hoppas på många sökande med vitt skilda bakgrunder för att få en spännande dynamik.

FAKTA:

Digital Leadership
Internationellt masterprogram, 120 hp
Start: hösten 2017
Ansvarig institution: institutionen för tillämpad IT

Fullständig information om programmet kommer att publiceras under oktober 2016. Ansökningsomgången för internationella studenter är öppen 1 november -15 januari. Nationella omgången är öppen 15 mars - 15 april.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-03-21